graciak.hu

Szeretetreméltóság, báj, jóság – mi Nők, ilyenek vagyunk, a Gráciák minket Nőket jelent!

Németh Katalin: Te is jó anya vagy!

Szerző: | 2023. május 05.

Amikor este a gyerekeimre nézek, miközben ők alszanak, hirtelen megijeszt a csend, hiszen ez egész nap nincs jelen. Aztán elmélázva körbenézek, játékok szétdobálva, szennyes ruha halmokban a kosárban. Tegnap porszívóztam ugyan, de mára morzsa mindenütt és én mégis az ágyra rogyok és fáradtan hajtom álomra a fejem. 

Ám ekkor felébreszt egy hang. A lányom az.
– Anya idebújhatok? Nem tudok aludni. 
Aztán mellettem egyből elnyomja az álom. Igen! Ekkor érzem, mégiscsak jól csinálok valamit!

Én nem kelek reggel hajnali négykor csak azért, hogy betegyem a szennyest a mosógépbe, hogy mire a család felkel már ki legyen teregetve. Én szeretek apa mellett ébredni. De van, hogy előbb kirúg az ágy, olyankor odamegyek a fiam ágyához, nézem, ahogy alszik, és közben eszembe jut mennyire szerencsés vagyok. Van kinek elmondanom minden este: Szeretlek! Ők ezt puszival és öleléssel jutalmazzák. 

Igen van olyan, hogy kócos hajjal, smink nélkül megyek az utcára ,és igen van olyan is, hogy sportcipő és nem magassarkú van a lábamon, hogy utolérjem a középső lányomat. Nekik nem kell a tökéletes, ők nem bánják, ha a legkoszosabb ruhámban vagyok. Igaz hónapok óta nem voltam fodrásznál, kozmetikushoz és műkörmöshöz se jutottam el, viszont játszótérre minden nap megyek. Minden nap teszek le finom ebédet az asztalra, és este mikor már mindenki alszik, rendet varázsolok a szobában. 

Egyik nap apa Bogival beszélgetett.
– Apa, szerintem a tündérek léteznek. Az egyik anya. Ő a mi jó tündérünk. Rendet és finom ebédet tud varázsolni!
– Igazad van lányom, én egy tündért vettem feleségül.

Mikor ezt hallgattam, rájöttem, hogy nem számít, hogy rongyos a ruhám, hogy kócos a hajam és fáradt a szemem, én ezt újra és újra megtenném. Játszok velük minden nap, és ők szeretettel hálálják meg a gondoskodást. 

Nemrég a legkisebb fiam egyáltalán nem volt hajlandó enni, olyan próbatétel elé állított, hogy nem tudtam biztosan meglépem-e. De sikerült. Túl vagyunk rajta, és erősebb lettem, mint valaha. 

Igen van olyan, hogy arra ébredek vagy azt kapom vissza, hogy ezt nem tudom megcsinálni, de én erre csak annyit mondok: de van kiért megcsinálnom, és minden reggel felkelnem. Így tudom akkor is jó anya vagyok, ha nincs patyolat tisztaság és épp elestem az egyik széjjel hagyott játékban. 

Hidd el te is jó vagy, mert nem kell tökéletesnek lenned, nekik csak szeretet kell. Ha nem is sikerül úgy egy napod ahogy eltervezted, és már megint rohansz, hogy odaérj az iskolába vagy az óvodába, tudd akkor is ők ott várnak rád csillogó tekintettel és széles mosollyal. Ez a pillantás és ez a mosoly az, ami tudatja, hogy te is jó anya vagy!

Kiemelt kép: Unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg és ajánld az oldalt ismerőseidnek!

És ezt olvastad már?

Pin It on Pinterest