graciak.hu

Szeretetreméltóság, báj, jóság – mi Nők, ilyenek vagyunk, a Gráciák minket Nőket jelent!

A boldogsához vezető út – Mi az, ami igazán számít?

Szerző: | 2024. január 06.

Mind boldogok szeretnénk lenni. De vajon mi is a boldogság és milyen úton lehet eljutni oda?

Emberi lényként mindannyian boldogságra vágyunk és igyekszünk elkerülni a szenvedést. – Tendzin Gjaco

Az életben csak az a fontos, hogy boldog és teljes életet élj … – Amira Stone

Az iskolában megtanuljuk a szabályokat, a társadalmi elvárásokat. Megtanulunk írni, olvasni, általános műveltséget szerzünk. Szüleink pedig nap, mint nap megerősítenek abban, hogy tanulni kell, muszáj, mert amit megtanulsz, azt nem veszik el tőled. Tanulj, hogy sok pénzt keress, ne legyenek gondjaid. Mert ha keményen tanulsz és dolgozol, akkor egy boldog élet vár rád. 

De vajon tényleg ez kell a boldogsághoz? Vajon tényleg a boldogság alapja a nagyfokú tudás és a jó fizetés, a vastag bankszámla? Vajon arról nem kellene tanítani, hogy mit is jelent a boldogság? Hogyan lehet elérni azt? El tudja azt érni az egyén vagy mások által tudja megteremteni? Van erre valamiféle általános tananyag, csak eddig valaki mélyen titkolta? 

Nagyon egyszerű a válasz. A válasz pedig Te saját magad vagy! Egy egyszerű használati utasítás Önmagunkhoz – erre van szüksége mindenkinek. A baj csak az, hogy ezt nem kaphatjuk meg csak úgy. Ezért saját magunknak kell tenni. Nap, nap után. Ugyanúgy, ahogy megtanulunk írni vagy olvasni, vagy autót vezetni, meg kell tanuljuk magunkat is végigvezetni az életen. Meg kell tanulnunk, hogyan éljünk úgy, hogy elégedettek, egészségesek és boldogok legyünk. 

Nézz meg egy gyermeket: nyílt, őszinte, érdeklődő és mindig azt teszi, amit szeretne. Boldog. Mindent szívből tesz. Pedig nem tud beszélni, írni, olvasni, járni. Nem tesz különbséget gazdag és szegény között, neki minden gyermek és minden felnőtt is egy pajtás, akivel önfeledten lehet játszani. Aztán később nem fél kérdezni, kimutatja az érzéseit, ösztönösen. De aztán mi, szülők megkezdjük a nevelést, ahogy bennünket is neveltek: na persze a mi szüleink hibáit nem elkövetve igyekszünk jobb és szebb élet felé terelni őket. Aztán jönnek a rokonok, barátok, óvónők és tanárok és szépen lassan a gyermek megismeri a szabályokat és elvárásokat: Tanulj, hogy sok pénzt keress, ne legyenek gondjaid. Mert ha keményen tanulsz és dolgozol, akkor egy boldog élet vár rád. Tartsd be a társadalmi elvárásokat és mindenki tisztelni és szeretni fog. 

És akkor itt van Peti, egy elit család sarja,aki mindent úgy csinált, ahogy kell. Apja cégében kezdett dolgozni és szép lassan átvette a családi vállalkozást. Zseniális pénzügyi szakember lett, feleség, gyermek, elit élet, sok barát. Aztán Petit egy napon egy hajszál választotta el egy súlyos balesettől. Megúszta! És Peti azon a napon elgondolkodott, hogy nem is él. Nem is boldog. Gyermekként ő hegedűművész akart lenni és befogadni az árva kiskutyákat. Így hát Peti hazament és új életet kezdett, gyermekeit is arra nevelve, hogy kövessék a szívüket. 

Zsófi nem volt se szép, se csúnya, se okos, se buta. Átlagos család, átlagos egszisztencia. Zsófi pici korától imádta a virágokat. Így hát virágkötőnek tanult. A tanfolyamon megismerkedett Janival, aki szintén élt-halt a növényekért. Így hát összefogtak, egy kis biokertészetet és szerető, vidám családot alapítottak. Nem lettek milliomosok, nem mozogtak elit körökben, de sikerült picivel jobban élniük, az átlag felett. Pár hetente összejöttek a hatalmas kertben a családdal, barátokkal, hatalmas eszem-iszom, dínom-dánomra. Másnap a romok eltakarításakor pedig nem volt boldogabb Zsófinál és Janinál, akik mindent megosztottak a családdal, a barátokkal, a gyermekeikkel. Együtt nevettek, sírtak és minden nap hálát adtak azért, amijük van. 

Hogy mi a tanulság? A külsőségek nem számítanak. Kutatások sora bizonyítja, de igazából józan paraszti ésszel is belátható, hogy nem az számít, hogy mennyi pénzed van, mekkora lexikális tudásra tettél szert, milyen mértékben felelsz meg a társadalmi elvárásoknak. Csupán az számít, hogy miként viszonyulsz az emberi kapcsolataidhoz, mennyire ismered önmagad, szereted-e magad és igazán a szívedből élsz-e. 

Az számít, ami belül van. Hogy ott bent, tudod-e, hogy ki vagy és mi tesz téged boldoggá és eszerint cselekszel-e nap, mint nap. Az számít, hogy hálával a szívedben kelj fel és feküdj el este. Az számít, hogy megőrizd a gyermeki éned azon részét, aki minden külsőségtől mentesen, boldogan élte a mindennapokat. 

2024 – 12 új fejezet – 366 új lehetőség – szökőév- itt az idő – most vagy soha – lásd a láthatatlant – az élet iskolája – mind diákok vagyunk benne – legyen ez egy boldogabb év – ne csak nézz – láss is – higgy magadban – bízz magadban – lásd a csodát – Te is egy csoda vagy – Szuperhős vagy – nincs lehetetlen – váltsd valóra az álmaidat

Kiemelt fotó: Unsplash

Ha tetszettek a fenti gondolatok, oszd meg és ajánld az oldalt ismerőseidnek!

Pin It on Pinterest