graciak.hu

Szeretetreméltóság, báj, jóság – mi Nők, ilyenek vagyunk, a Gráciák minket Nőket jelent!

A boldogsághoz vezető út – Tudd, hogy ki vagy!

Szerző: | 2024. január 19.

Tudod miért baj, ha nem ismered Önmagad? Mert akkor nagyon könnyen elhiszed, amit mások mondanak rólad. Mégha az nem is igaz, még ha az negatív is. És mint tudjuk, mindig könnyebb elhinni magunkról a negatív jelzőket. 

Az önismereti munkával kivétel nélkül mindannyiunknak dolgunk van. Még annak is, aki szerencsés közegben, érzelmileg intelligens családban kapott ehhez útmutatást, és nem történtek traumatikus események vele. Arra, hogy törődjünk magunkkal, figyeljük magunkat és észrevegyük, hogy mik az igényeink, vagy épp mi az automatikus reakciónk egy-egy helyzetben, nagyon is szükségünk van, ennek tudatosítását nem lehet megspórolni. – Szalay Ágnes

Gondolj csak bele! Ha most azt mondom, hogy mondj magadról öt pozitív tulajdonságot, akkor elég nehezen jut eszedbe bármi is, nem hogy öt pozitív jelző saját magadról. Persze a barátodról vagy kollégádról ötvenet is fel tudnál sorolni. Ezzel szemben, ha valaki elkezdi sorolni a rossz tulajdonságaid, akkor azonnal elkezdesz gondolkodni, hogy ezek valóban jellemzőek-e rád, szégyellni kezded magad, heves önvizsgálatot tartasz és hajlamos vagy el is hinni, miközben párhuzamosan mérhetetlen haragot kezdesz érezni a téged ért igazságtalan sérelmekért, vádakért. 

Pedig, amikor valaki negatívan nyilatkozik valaki másról, akkor igazából sokkal többet mond el saját magáról…

A negativitás, a félelem születésünk pillanatától megvan bennünk. Ezek szorosan kapcsolódnak a túlélésünkhöz. Hiszen ha nem tartanánk attól, hogy bármikor történhet valami rossz, akkor lehet gondolkodás – vagyis inkább körültekintés – nélkül szaladnánk át a négysávos úton… Szóval van némi szükség ezekre az érzésekre. Ami fontos, hogy egyensúlyban legyenek meg bennünk. És ez az, ami borzasztó nehéz. Hogy ne billenjünk át a ló másik oldalára – szokták volt mondani. 

Ha elhiszünk minden negatívumot magunkról, akkor nagyon könnyen beleszaladhatunk abba, hogy elkezdjük másolni azokat, akiket jobbnak és többnek gondolunk és egy teljesen hamis képet alkotunk Önmagunkról. Ez pedig egyenes út ahhoz, hogy elveszítsük a kontrollt az életünk felett. 

Fontos, hogy meghalljuk a negatív dolgokat, hogy mielőtt meggondolatlanul valami visszafordíthatatlan rossz felé vennénk az irányt megálljunk, vegyünk egy nagy levegőt és eltöprengjünk. De mindig csak annyit kell elraktározni ezekből, amelyek ahhoz szükségesek, hogy jobbak legyünk, amelyek építenek bennünket. Nincs szükségünk más segítségére, hogy romboljuk magunkat, azt önállóan is el tudjuk végezni tökéletesen. 

És igen, beleszaladhatunk a másik végletbe is, hogy önmagunkról alkotott képünk oly mértékben elbillen a pozitív irányba, hogy szinte már valami istenségnek hisszük magunkat. Nos ez nyilván ritkábban fordul el, ám pont olyannyira egészségtelen, mintha negatívan látnánk magunkat. 

Eljön az idő, amikor az önmagadnak tett kegyes hazugságok feltorlódnak, saját életre kelnek, és szembesítenek vele, hogy akinek hitted magad, az csupán egy mesebeli lény, ami képzeleteden kívül nem létezik. – Christian Rosenkrautz

Egyensúlyra kell törekedni. Ehhez pedig mindekelőtt el kell fogadnunk, hogy igenis lesznek negatív és pozitív tulajdonságaink és bizony nem fog minket mindenki szeretni és tisztelni. Mindez a túlélésünk elengedhetetlen alapkövei. Nekünk ezeket meg kell ismerni, elfogadni és megérteni. Azt pedig már pontosan tudod, hogy a bennünk lévő programokat módosíthatjuk, felülírhatjuk, kicserélhetjük, törölhetjük és folyamatosan fejleszthetjük is! A kulcs mindehhez Te vagy, Te saját magad!

Ha harmóniában akarsz élni, elég, ha pontosan tudod, mit gondolsz, mit érzel, mit akarsz, és ezt sugárzod a külvilág felé. – Bucsi Mariann

2024 – 12 új fejezet – 366 új lehetőség – szökőév- itt az idő – most vagy soha – lásd a láthatatlant – az élet iskolája – mind diákok vagyunk benne – legyen ez egy boldogabb év – ne csak nézz – láss is – higgy magadban – bízz magadban – lásd a csodát – Te is egy csoda vagy – Szuperhős vagy – nincs lehetetlen – váltsd valóra az álmaidat

Ha tetszett a cikk, oszd meg és ajánld az oldalt ismerőseidnek!

Pin It on Pinterest